1-header.jpg

club vrijwilligersVrijwilligers gezocht
We zijn een prachtige vereniging, daar zijn we trots op! HC Rotterdam maken we met elkaar, vóór de leden en dóór de leden. Als we niet allemaal ons steentje bijdragen, wordt het een onpersoonlijke en saaie boel en zou, om te realiseren wat we nu hebben, de contributie torenhoog zijn.
Gelukkig hebben we binnen onze vereniging honderden vrijwilligers. Om te beginnen hebben alle jeugdteams van HC Rotterdam natuurlijk al coaches, managers en trainers, die zich vrijwillig inzetten voor het team van hun kind(eren). Daarnaast kent HC Rotterdam ook nog meer dan 100 enthousiaste vrijwilligers, die op meer overkoepelende vlakken bijdragen aan het hockeyplezier en verenigingsleven.

Om het vrijwilligersbeleid meer gestructureerd vorm te geven is de vrijwilligerscommissie opgericht. Deze commissie richt zich op werven, behouden en plezier.
Om te beginnen zijn alle vrijwilligersfuncties in kaart gebracht en worden de actuele vacatures gepubliceerd op onze website. Leden, ouders van leden en/of overige geïnteresseerden kunnen zich hier oriënteren op de mogelijkheden en aanmelden. 
Commissies, bestuur en lijnen kunnen hier op hun beurt vacatures bekend maken. Interesse of meer weten? Stuur een mail.

HC Rotterdam, dat is ook....
Naast alle coaches, managers en trainers kent HC Rotterdam meer dan 100 enthousiaste vrijwilligers, die op verschillende vlakken bijdragen aan het hockeyplezier en verenigingsleven.De vrijwilligerscommissie wil deze mensen graag een gezicht geven en zal regelmatig een vrijwilliger in het zonnetje zetten.

HC Rotterdam, dat is ook Ton de Gier: webmaster 

Ton de Gier (58) is getrouwd met Lydia. Ze wonen in Hillegersberg samen met hun twee kinderen Philomeen (18) en Balder (15). De oudste is een fervente paardrijdster, de jongste is dol op elke balsport en speelt sinds 2009 bij HC Rotterdam, het afgelopen seizoen in JB06.
Ton hockeyt zelf niet, hij zit op tennisles bij ATV Berkenrode. Maar hij is de laatste jaren vaak op de velden van HC Rotterdam te vinden: eerst langs de lijn, maar tegenwoordig ook als scheidsrechter of bij een ouder-kind toernooi zoals het snert toernooi, en nog veel recenter bij het Hockey Heaven familietoernooi. Sinds drie jaar is Ton met veel plezier manager van het team van zijn zoon.

Ton is al 20 jaar werkzaam in de automatisering en helpt tegenwoordig als consultant bedrijven om hun bedrijfssoftware te implementeren. Daarnaast is hij een eigen bedrijf begonnen wat websites bouwt en onderhoudt (www.alphitel.nl).
In 2015 werd Ton door een ver familielid die in de communicatiecommissie zat, gevraagd of hij de (nieuwe) website van HC Rotterdam wilde gaan beheren. Het was een interessante tijd, want de club was net bezig met de lancering van de nieuwe website en de introductie van LISA (Leden Informatie Systeem Almere, een programma oorspronkelijk ontworpen voor de Almeerse hockeyclub, maar inmiddels het meest gebruikte systeem voor hockeyclubs in Nederland).
Gaandeweg is Ton zich gaan verdiepen in de mogelijkheden van LISA, hij werkt ook mee aan de ontwikkeling van het programma samen met een aantal andere clubs.

De vrijwilligersfunctie van Ton als webmaster is veelomvattend: hij beantwoordt vragen vanuit de organisatie, werkt aan de verbetering van LISA en de diverse websites van de club. De website hcrotterdam.comis gelinkt aan LISA en bevat informatie over de club. De hcrotterdam.club website heeft onder andere een webshop waar tenues, teamkleding maar ook kaarten voor evenementen gekocht kunnen worden. Op de .club site is ook de vacaturebank voor vrijwilligers te vinden, fotoalbums van activiteiten, het archief van de nieuwsbrieven en ook de formulieren waarmee ouders zich kunnen aanmelden als trainer of kinderen hun voorkeur voor teamgenoten op kunnen geven. Ton hoopt de komende jaren LISA, de hcrotterdam.com-website als de app verder te ontwikkelen, zodat ook echt iedereen de app gaat gebruiken.
Naast de .com en .club website heeft Ton ook de sites van zomeravondhockey en winteravondhockey (www.zomeravondhockey.nl en www.winteravondhockey.nl) gebouwd en levert hij hier de nodige support.

De piekmomenten als webmaster zijn voornamelijk bij grote evenementen zoals de opzet van de kaartverkoop voor de play-offs wedstrijden van Heren-1. Ook komt het soms helaas voor dat evenementen die gepland worden uiteindelijk niet doorgaan zoals vorig jaar met de Masters Trophy.

Tijdens de laatste Algemene Leden Vergadering (ALV) heeft Ton de Rotterdamspeld uitgereikt gekregen. Dat was echt een verrassing, alhoewel hij een klein vermoeden had dat er iets ging gebeuren toen hij door zijn vrouw met een " je moet” naar de ALV gestuurd werd. " Het is erg fijn om erkenning te krijgen en om te merken dat men ook echt ziet dat er op de achtergrond heel veel werk verricht wordt om iets wat vanzelfsprekend lijkt, maar dat niet is, te laten gebeuren”, aldus Ton ”Voor de buitenstaander oogt het hebben van een app en een website vanzelfsprekend. Maar daar zit in een bedrijf vaak een hele afdeling achter, ik doe het alleen.”

Vanwege de omvang van de werkzaamheden en het borgen van de kennis en ervaring bij meerdere personen is Ton samen met de club op zoek naar een collega-webmaster die hem ondersteunt en samen met hem wil werken aan de automatisering van onze club. Dus ben je geïnteresseerd en heb je ervaring met Wordpress en ook beetje met programmeren, kijk dan voor meer informatie op
http://hcrotterdam.club/Vrijwil…/webmaster-systeembeheerder/

Op onze vraag of Ton nog een tip heeft voor andere (aanstaande) vrijwilligers komt direct een antwoord: "Gewoon doen! Het is hartstikke leuk om je steentje bij te dragen aan vernieuwing en verbetering en ook leuk als je wat voor elkaar krijgt."
Een tip voor de toekomstige collega-webmaster heeft Ton ook: " ik hoop dat hij/zij er snel is. Samen kunnen we nog veel meer bereiken!”
HC Rotterdam, dat is ook Jacqueline Schlösser: examencoördinator arbitrage
Dit keer is dat Jacqueline Schlösser, examencoördinator van de arbitragecommissie. En 'toevallig' is voor komend seizoen ook sprake van een vacature voor deze functie.

Even voorstellen:
Jacqueline Schlösser woont samen met Hans en heeft 3 kinderen, Julie (13), Jort (12) enNout (10).Hans heeft een eigen bedrijf en is daarnaast ook actief in het verenigingswezen als voorzitter van tennisvereniging Plaswijck. Jacqueline had eerder een drukke baan maar zorgt sinds de geboorte van de middelste fulltime voor het gezin.

Haar band met HC Rotterdam:
Jacqueline hockeyt zelf niet, maar twee van de drie kinderen doen dat al vanaf de mini’s. Julie is keeper van MC3 en Jort speelt in JD6. Nout voetbalt bij VOC, het is zijn grote passie.
Om hockey wat beter te snappen ("als je niet hockeyt, is het een onbegrijpelijk spel; zeker als je als ouder langs de lijn staat”) ging Jacqueline de scheidsrechterscursus doen. Er ging een wereld voor haar open: na het volgen van de cursus bleek het heel leuk en interessant om naar het spel te kijken. Ze heeft sindsdien natuurlijk ook wedstrijden gefloten.

Het vrijwilligerswerk:
Jacqueline is via via 2 jaar geleden in de arbitragecommissie terecht gekomen. Zij coördineert de examens die vanuit de KNHB verplicht gesteld zijn voor alle jeugd vanaf de B. Bij onze club zijn dat zo’n 150 kinderen per seizoen, verdeeld over twee momenten (okt/nov en mrt/apr). Daarnaast coördineert ze de examens voor ouders, die zich vrijwillig aanmelden voor de scheidsrechterscursus. Het kan een hele uitdaging zijn om iedereen te motiveren om mee te doen; vaak zijn er op het laatste moment nog afzeggingen.
Het programma bestaat uit e-learning en wordt afgesloten wordt met een schriftelijk examen van 30 vragen. Bijna iedereen die voor het examen komt, slaagt en dat resultaat is heel leuk aan de functie.

Minder leuk aan de functie is dat een deel van de jeugdspelers niet erg gemotiveerd is om examen te doen. Dat ligt aan de leeftijd en levensfase. Dan kan het coördineren soms lastig zijn. Er zijn gelukkig ook veel kinderen die zich er enthousiast in storten, maar de meesten vinden het vooral heel erg spannend om te moeten beginnen met fluiten; zeker met in hun rug de hete adem van soms erg assertieve hockey-ouders langs de kant.

Tips voor jouw opvolger:
Binnenkort stopt Jacqueline met haar functie. Voor haar opvolg(st)er heeft ze alvast een paar tips:" Straal uit dat je plezier hebt in wat je als vrijwilliger doet voor HC Rotterdam. Zorg ervoor dat je goed, duidelijk en vriendelijk met iedereen communiceert. Denk mee met de examenkandidaten en los problemen op wanneer de zich voordoen, dus wees flexibel. Maar bovenal: laat zien dat alles wat met de cursus, het examen en het fluiten te maken heeft heel erg leuk is”.

Wil je meer weten over de vacature van examencoördinator van de arbitragecommissie of één van de andere vacatures? Onze vacaturebank staat op:http://hcrotterdam.club/vrijwilligers/

 


 
Voorwaarden & disclaimer