1-header.jpg 2a-header.jpg 3a-header.jpg 3b-header.jpg 3d-header.jpg 3e-header.jpg 3f-header.jpg 4-header.jpg 5a-header.jpg 6-header.jpg 6a-header.jpg 6b-header.jpg 7a-header.jpg 8-header.jpeg

HC Rotterdam, dat is ook: Jacqueline Schlösser.

2-6-2017
Nieuwsafbeelding

Naast alle coaches, managers en trainers kent HC Rotterdam meer dan 100 enthousiaste vrijwilligers, die op verschillende vlakken bijdragen aan het hockeyplezier en verenigingsleven. De vrijwilligerscommissie wil deze mensen graag een gezicht geven en zal regelmatig een vrijwilliger in het zonnetje zetten. Dit keer is dat Jacqueline Schlösser, examencoördinator van de arbitragecommissie. En 'toevallig' is voor komend seizoen ook sprake van een vacature voor deze functie.

Even voorstellen:
Jacqueline Schlösser woont samen met Hans en heeft 3 kinderen, Julie (13), Jort (12) en Nout (10). Hans heeft een eigen bedrijf en is daarnaast ook actief in het verenigingswezen als voorzitter van tennisvereniging Plaswijck. Jacqueline had eerder een drukke baan maar zorgt sinds de geboorte van de middelste fulltime voor het gezin.

Haar band met HC Rotterdam:
Jacqueline hockeyt zelf niet, maar twee van de drie kinderen doen dat al vanaf de mini’s. Julie is keeper van MC3 en Jort speelt in JD6. Nout voetbalt bij VOC, het is zijn grote passie.
Om hockey wat beter te snappen ("als je niet hockeyt, is het een onbegrijpelijk spel; zeker als je als ouder langs de lijn staat”) ging Jacqueline de scheidsrechterscursus doen. Er ging een wereld voor haar open: na het volgen van de cursus bleek het heel leuk en interessant om naar het spel te kijken. Ze heeft sindsdien natuurlijk ook wedstrijden gefloten.

Het vrijwilligerswerk:
Jacqueline is via via 2 jaar geleden in de arbitragecommissie terecht gekomen. Zij coördineert de examens die vanuit de KNHB verplicht gesteld zijn voor alle jeugd vanaf de B. Bij onze club zijn dat zo’n 150 kinderen per seizoen, verdeeld over twee momenten (okt/nov en mrt/apr). Daarnaast coördineert ze de examens voor ouders, die zich vrijwillig aanmelden voor de scheidsrechterscursus. Het kan een hele uitdaging zijn om iedereen te motiveren om mee te doen; vaak zijn er op het laatste moment nog afzeggingen. 
Het programma bestaat uit e-learning en wordt afgesloten wordt met een schriftelijk examen van 30 vragen. Bijna iedereen die voor het examen komt, slaagt en dat resultaat is heel leuk aan de functie.  

Minder leuk aan de functie is dat een deel van de jeugdspelers niet erg gemotiveerd is om examen te doen. Dat ligt aan de leeftijd en levensfase. Dan kan het coördineren soms lastig zijn. Er zijn gelukkig ook veel kinderen die zich er enthousiast in storten, maar de meesten vinden het vooral heel erg spannend om te moeten beginnen met fluiten; zeker met in hun rug de hete adem van soms erg assertieve hockey-ouders langs de kant.

Tips voor jouw opvolger:
Binnenkort stopt Jacqueline met haar functie. Voor haar opvolg(st)er heeft ze alvast een paar tips: " Straal uit dat je plezier hebt in wat je als vrijwilliger doet voor HC Rotterdam. Zorg ervoor dat je goed, duidelijk en vriendelijk met iedereen communiceert. Denk mee met de examenkandidaten en los problemen op wanneer de zich voordoen, dus wees flexibel. Maar bovenal: laat zien dat alles wat met de cursus, het examen en het fluiten te maken heeft heel erg leuk is”. 

Wil je meer weten over de vacature van examencoördinator van de arbitragecommissie of één van de andere vacatures? Onze vacaturebank staat op: http://hcrotterdam.club/vrijwilligers/

 

 

Voorwaarden & disclaimer