1-header.jpg

Indeling jeugdscheidsrechters en belang scheidsrechterskaart

6-9-2019
Nieuwsafbeelding

Wekelijks spelen ongeveer 36 jeugdteams een thuiswedstrijd bij HC Rotterdam; in totaal zo'n 720 thuiswedstrijden in heel seizoen. Met uitzondering van een klein aantal wedstrijden, waarvoor bonds- of CS+-scheidsrechters worden aangewezen, worden deze jeugdwedstrijden in regel gefloten door een ouder en een jeugdscheidsrechter.

De Arbitragecommissie is verantwoordelijk voor de indeling van de jeugdscheidsrechters. De commissie onderstreept het belang dat alle B- en A-jeugdspelers én zo veel mogelijk ouders beschikken over een scheidsrechterskaart.

In seizoen 2019-2020 zijn er dertig B- en A-teams, die dus ieder voor gemiddeld 24 wedstrijden een scheidsrechter moet leveren. Bij een thuiswedstrijd zijn dat per team twee tot drie spelers, die worden ingezet als scheidsrechter bij verschillende wedstrijden. Wanneer alle B- en A-spelers een scheidsrechters kaart zouden hebben, kan worden geput uit 442 bevoegde jeugdscheidsrechters en zou ieder B- en A-lid één of twee keer per seizoen moeten fluiten. Helaas laat de praktijk zien dat - ondanks de verplichting (!) - nog niet alle spelers een kaart hebben.

Omdat bij het aanwijzen van scheidsrechters wordt uitgegaan van indeling per team, heeft dit als gevolg dat de andere teamleden meer worden opgesteld aan het begin van het seizoen totdat teamgenoten ook een kaart hebben. Hierop is geen uitzondering mogelijk. 

Bij aanvang van het nieuwe seizoen wordt een nieuwe examenronde uitgeschreven en aan het einde van het komende seizoen worden ook de tweedejaars C-spelers alvast uitgenodigd om deel te nemen aan de examens in april/mei. Houd de communicatie dus goed in de gaten.

Indelingsprocedure
1. Het is steeds het streven dat de wedstrijdplanning twee weken van te voren gereed is en wordt gepubliceerd via website/app.
2. Eerst wordt gekeken welke wedstrijden worden gefloten door bonds- of CS+-scheidsrechters. Voor alle resterende wedstrijden worden jeugdscheidsrechters ingedeeld.
3. De indeler stelt vast welke jeugdleden van thuisspelende B- en A-teams worden ingedeeld om te fluiten, daarbij zo goed mogelijk rekening houdend met het eigen speelschema, de ervaring etc. Uitgangspunt is dat de A-teams de wedstrijden van B- en A-teams fluiten en dat B-spelers worden opgesteld bij de wedstrijden van de D- en C-teams. Het kan zeker voorkomen dat een B- of A-speler moet fluiten bij leeftijdgenoten.
4. Direct bij indeling in LISA wordt een automatisch gegenereerde mail gestuurd naar het betreffende jeugdlid met informatie over de toegewezen wedstrijd. Deze mail wordt gestuurd naar het 1e en 2e mailadres in LISA.
5. In de week, voorafgaand aan de wedstrijd, wordt nog eens een herinneringsmail gestuurd aan de jeugdscheidsrechters.
6. Indien een jeugdscheidsrechter verhinderd is om de wedstrijd te fluiten, dient hij/zij zelf te zorgen voor vervanging of het ruilen van de fluitbeurt. Let op: de mailbox [email protected] wordt alleen gebruikt om berichten te versturen. Er wordt niet gereageerd op afzeggingen etc.
7. Op de wedstrijddag melden beide scheidsrechters zich bij de wedstrijdtafel in het clubhuis.
8. Als de jeugdscheidsrechter of zijn/haar vervanger niet komt opdagen bij de wedstrijd, is de sanctie dat het betreffende B- of A-lid een keer extra wordt ingedeeld. Bij herhaald wegblijven, wordt het betreffende jeugdlid opgeroepen door het bestuurslid, verantwoordelijk voor arbitrage.

Elke wedstrijd verdient goede arbitrage, gefloten door scheidsrechters die zich onafhankelijk opstellen en kennis hebben van de spelregels. Iedereen, van speler tot publiek, waardeert het enorm wanneer een wedstrijd goed wordt gefloten. Gelukkig is het de ervaring van de arbitragecommissie dat de meeste B- en A-leden hun verantwoordelijkheid pakken om een aantal jeugdwedstrijden te fluiten en hoeft het zelden tot sancties vanwege no-show te komen. Wij kijken dan ook met vertrouwen uit naar het nieuwe seizoen.


 

Voorwaarden & disclaimer