1-header.jpg

Robligatie - aangifte inkomstenbelasting 2020

25-3-2021
Nieuwsafbeelding
Sinds 1 maart kan iedereen weer (online) aangifte inkomstenbelasting doen. En hoewel de Belastingdienst al veel van te voren heeft ingevuld, zal je zelf de zaken rondom de Robligatie aan moeten geven. Hieronder een algemene uitleg, die voor de meeste Robligatiehouders van toepassing is. Bij twijfel kan je natuurlijk altijd in overleg met je fiscaal adviseur.

Voor de aangifte IB 2020 hoef je nog niets te doen omdat in box 3 het saldo per 1-1-2020 wordt opgeven, en toen was nog geen sprake van de Robligatie. Deze komt voor Box 3 pas kijken in de IB 2021, dus volgend jaar.
Hetzelfde geldt voor de schenking, die is gerelateerd aan de rente en aflossing die in juli 2021 betaald zullen worden. Een Robligatiehouder ontvangt dan rente en aflossing, minus een vast bedrag (25%) van deze annuïteit. Deze schenking kan je in maart/april 2022 bij de IB-aangifte 2021 aftrekken van je Box 1 inkomen omdat het een periodieke schenking is aan een vereniging, die voldoet aan de eisen.

Volgend jaar ontvangen de Robligatiehouders een jaaroverzicht, waarin dit allemaal is uitgeschreven. Kortom: voor deze aangifte hoef je nog niets te doen met de Robligatie!
Voorwaarden & disclaimer