1-header.jpg Header foto 1.2.png Header foto 2.png

5️⃣ veelgestelde vragen over de zonnepanelen

30-3-2023
Nieuwsafbeelding

Dat onze hockeyclub gaat investeren in zonnepanelen op het dak van het clubhuis is je vast niet ontgaan. Dit is een geweldige stap om de stijgende energiekosten te beheersen en duurzamer te worden. We spraken vice-voorzitter Carla over de laatste ontwikkelingen.


Hoe gaat het met de zonnepanelen actie?

Onze campagne draait nu een tijd en wordt over het algemeen positief ontvangen. We zijn ontzettend blij dat er al zoveel betrokken leden, fans en teams samen een paneel hebben geadopteerd of mee gedaan hebben aan munten voor punten. Maar we zijn er nog niet!!


Ik spreek veel mensen die ook nog vragen hebben. En zich afvragen of we het streefbedrag gaan halen. In dit artikel zullen we enkele van deze vragen beantwoorden en hopelijk meer mensen overtuigen om bij te dragen aan de campagne. Op naar een betaalbare en groene toekomst!


Wat is de status van de subsidieregeling voor zonnepanelen in 2023?
Zowel de gemeente als de Rijksoverheid dragen 63% bij aan de aanschaf van de panelen, wat een aanzienlijk deel van onze totale investering is. Bovendien ontvangen we een vergoeding voor elke terug geleverde kWh aan het netwerk, op basis van afspraken die we met de energieleverancier hebben gemaakt.


Hoeveel opgewekte stroom wordt er direct gebruikt versus terug geleverd?

Dit is een vraag die veel mensen stellen en het antwoord is dat de meeste opgewekte stroom direct wordt gebruikt. Ongeveer 70% van de opgewekte stroom zal worden gebruikt voor de verlichting binnen het clubhuis, koelkasten en vriezers. Het resterende deel wordt terug geleverd aan het net en hiervoor ontvangen we een vergoeding van de energieleverancier.


Hebben de zonnepanelen zin in de winter?

Het antwoord is ja, zonnepanelen zijn ook in de herfst en winter absoluut rendabel. Natuurlijk is er minder licht in de winter en staat de zon in een lagere hoek op de panelen, waardoor de totale opwek in de wintermaanden lager zal zijn dan in de lente en zomer. Maar toch wordt zo'n 30% van de totale jaaropbrengst tussen oktober en maart opgewekt.


Wat als we het streefbedrag niet halen?

Als we het streefbedrag niet halen, zullen we helaas worden geconfronteerd met flink hogere energielasten die een groot deel van het clubbudget zijn. Dat loopt wel op tot 150K. We hebben deze zonnepanelen echt nodig om exploitatie kosten te beheersen zowel nu, als in komende jaren. Dit zal waarschijnlijk leiden tot lastige beslissingen en het snijden in kosten. Daarbij kun je aan alles denken, zoals bijvoorbeeld: impact op contributie, minder trainingen, geen beleid/manager voor breedte, stoppen met senioren team pot bijdragen etc.


Laten we er dus alles aan doen om deze crowdfunding campagne tot een succes te maken! Niet alleen voor de korte termijn, maar ook voor onze club van de toekomst.


Meer weten over de zonnepanelen actie? 

In deze video met bestuurslid Mignonne Meekels leggen we uit hoe we dat willen gaan doen of check de link voor de campagne en adopteer een paneel.


Doneer samen met jouw team!

Voor zo'n 18 euro per persoon heb je al een zonnepaneel en help jij mee aan de verduurzaming van onze vereniging.


Zakelijk doneren? Dat kan!

Lijkt het je interessant om één of meerdere panelen te adopteren, laat je gegevens achter via dit formulier.


Heb je nog vragen of wil je aanvullende informatie? 

Neem dan even contact op via: [email protected]


Voorwaarden & disclaimer